Daca va intrebati cum puteti obtine o reducere la pretul asigurarilor RCA in Romania, va putem spune ca exista o modalitate: folosirea programului de Bonus-Malus. Pentru cei care nu stiu, Bonus-Malus este un program care recompenseaza soferii care nu fac accidente, dar ii taxeaza pe cei implicati in astfel de situatii din vina lor.
Bonus-Malus este un program care foloseste o baza de date comuna, cu access pentru toti asiguratorii. Astfel, daca aveti un accident creat si incercati sa schimbati firma de asigurari dupa aceasta in ideea obtinerii unui pret neschimbat, va informam ca datorita acestui program nu veti reusi din pacate.
Asadar, modalitatea de a obtine o reducere de pret la polita de asigurare RCA este printr-un condus corect si atent, care va permite sa evitati crearea de accidente. Prin programul Bonus-Malus puteti astfel obtine reduceri la pretul standard de pana la 50%.
Cum functioneaza Bonus-Malus
Programul Bonus-Malus se aplica soferilor pe baza CNP, iar in cazul persoanelor jurifice, pe baza CUI. Astfel, fiecare sofer pleaca de la o clasa de baza (B0) in momentul in care isi fac asigurare pentru prima data. Clasa de Bonus-Malus se atribuie automat in momentul asigurarii, asadar nu trebuie sa va faceti griji ca trebuie sa faceti si altceva pentru a obtine un pret cat mai bun.
Mai jos gasiti coeficientii de Bonus-Malus care se folosesc pentru calcularea pretului final al asigurarii RCA. Coeficientii Bonus se aplica pentru obtinerea reducerilor la pretul RCA, iar coeficientii Malus se aplica pentru pentru taxarea greselilor la volan.
Coeficienti Bonus
Un sofer nou asigurat (la prima asigurare) pleaza de la clasa de baza B0. La fiecare an asigurat fara incidente, soferul este mutat cu o clasa Bonus mai sus, pe baza careia i se calculeaza reducerea specifica sistemului:
- B0 – categoria de bază
- B1 – 5% reducere
- B2 – 10% reducere
- B3 – 15% reducere
- B4 – 20% reducere
- B5 – 25% reducere
- B6 – 30% reducere
- B7 – 40% reducere
- B8 – 50% reducere
Asadar, daca in primul an un sofer incepe pe categoria de baza B0, dupa primul an calendarestic fara incidente cu daune, va creste cu o clasa mai jos, ajungand automat in B1, care atrage o reducere de 5%. Dupa doi ani dara incidente, ajunge astfel in clasa B2, unde obtine o reducere de 10%. In acest ritm, soferul poate creste pana la clasa B8 unde se obtine o reducere de 50% la pretul politei de asigurare RCA.
Coeficienti Malus
In situatia in care un sofer este implicat intr-un accident cu daune, sistemul de Malus scade cu doua clase. In functie de clasa Malus in care se ajunge, soferul va plati o asigurare mai scumpa la urmatoarea reinoire dupa cum urmeaza:
- M1 – 10% majorare
- M2 – 20% majorare
- M3 – 30% majorare
- M4 – 40% majorare
- M5 – 50% majorare
- M6 – 60% majorare
- M7 – 70% majorare
- M8 – 80% majorare
Astfel, in cazul Malus, cand un sofer este vinovat de un accident cu daune, clasa acestuia de asigurare RCA ii scade cu 2 categorii la urmatoarea asigurare incheiata. Astfel, polita de asigurare se ajusteaza cu o majorare de pret conform clasei Malus in care a ajuns soferul, putand ajunge la un pret cu pana la 80% mai mare.
Cum imi calculez clasa de Bonus-Malus?
Nu e necesar sa va cautati si sa va calculati clasa de Bonus-Malus intrucat aceasta se va aplica automat la incheierea unei asigurari noi RCA. Folosind CALCULATORUL ONLINE veti obtine pretul ajustat automat al politei RCA, alaturi si de afisarea propriei clase Bonus-Malus.